10 Ιαν 2014

H ZΩΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Δακαλάκης είναι Έλληνας, 
Κρητικός και καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ

Η ζωή του ερευνητή είναι συναρπαστική.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έγινε ιδιαιτέρως γνωστός όταν, το 2009, έλαβε το βραβείο για την καλύτερη διδακτορική διατριβή της χρονιάς από την διεθνή Ένωση Πληροφορικής (ACM).

Στη διατριβή του, «The Complexity of Nash Equilibria», ο κ.Δασκαλάκης έδειξε ότι για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας κατά Nash είναι υπολογιστικά ανέφικτη. 

Με την εργασία αυτή, απάντησε σε ένα αλγοριθμικό ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο από το 1950, δηλαδή από την εποχή που το έθεσε ο John Forbes Nash (βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1994).

Όταν λύνεις ένα πρόβλημα ανοίγεις μια πόρτα που απλώνει μπροστά σου πολλά καινούρια μονοπάτια αναζήτησης. 

Η ζωή στο ΜΙΤ είναι έντονη, με πολλές ευθύνες αλλά και το προνόμιο αλληλεπίδρασης με τους πιο ευφυείς ανθρώπους του κόσμου. 

Η προηγούμενη έρευνά μου διαπίστωσε την ανεπάρκεια της οικονομικής θεωρίας για τη μελέτη του Internet. Αυτό που με καίει τώρα είναι να βρω την κατάλληλη θεωρία.

Αισθάνομαι υπηρέτης της επιστήμης και όνειρο μου είναι η πρόοδος της ανθρώπινης γνώσης.
Δεν με συγκινούν τα υλικά όνειρα. Θέλω να κάνω οικογένεια.

Μέχρι τότε το Ίντερνετ θα είναι συνυφασμένο με τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειάζονται τα παιδιά μύηση σε αυτό. 
Τα ρούχα μας θα είναι στο Ίντερνετ, η κούπα του καφέ μας θα είναι στο Ίντερνετ, το αυτοκίνητο μας θα είναι στο Ίντερνετ (αν δεν είναι ήδη).



Ο Κωνσταντίνος Δακαλάκης είναι Έλληνας, Κρητικός και καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ειρήνη Νικολοπούλου, διαβάζουμε:

- Τι ονειρεύεστε κύριε Δασκαλάκη; Πως βλέπετε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια; Αγαπάτε την οικογένεια; Πως θα μυούσατε ένα παιδί στο ίντερνετ;

Αισθάνομαι υπηρέτης της επιστήμης και όνειρο μου είναι η πρόοδος της ανθρώπινης γνώσης. Δεν με συγκινούν τα υλικά όνειρα. Θέλω να κάνω οικογένεια. Μέχρι τότε το Ίντερνετ θα είναι συνυφασμένο με τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειάζονται τα παιδιά μύηση σε αυτό. Τα ρούχα μας θα είναι στο Ίντερνετ, η κούπα του καφέ μας θα είναι στο Ίντερνετ, το αυτοκίνητο μας θα είναι στο Ίντερνετ (αν δεν είναι ήδη).

- Όταν δεν διαβάζετε μαθηματικά, δεν είστε στο κομπιούτερ σας με τι ασχολείσθε; Τι ξεκουράζει ένα τόσο σύνθετο, πολύπλοκο μυαλό σαν το δικό σας;

Η ιδανική μου ξεκούραση είναι χαλάρωση στο φως του ήλιου με ένα λογοτεχνικό βιβλίο στο χέρι ή ένα αγαπημένο τραγούδι στο αυτί, μια θεατρική παράσταση ένα σαββατόβραδο, μια ταινία, ένας περίπατος στη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη υπάρχει εδώ: http://eirinika.gr/gr/blog/interview/daskalakhs.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.